Bolsius kaarsen

Bolsius kaarsen

Dit blog gaat over Bolsius kaarsen en de historie van het bedrijf. Leuke informatie over een bedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat en nog echt in Nederlandse handen is.

Bolsius kaarsen

 

Het bedrijf Bolsius bestaat al sinds 1870. In dat jaar richtte Antonius Bolsius een wasblekerij op. Daar werd was gebleekt en gesmolten. De blokken gebleekte was werden vervolgens verkocht, met name aan kerken en kloosters. Daar werd de was vervolgens omgevormd tot kaarsen. Oorspronkelijk werd dit dus niet bij het bedrijf zelf gedaan. Dit veranderde rond 1920, toen over werd gegaan op de productie van kerkkaarsen. Daarin was het bedrijf zeer succesvol. Bolsius werd zelfs benoemd tot pauselijk hofleverancier. Vanaf het midden van de twintigste eeuw kwam de nadruk steeds meer te liggen op het maken van sierkaarsen. Hoogtepunt was het theelichtje, dat door Lambertus Bolsius werd uitgevonden. Ook de afgelopen decennia heeft men bij het bedrijf niet stilgezeten. Door verschillende overnames is de onderneming flink gegroeid. Ook het productaanbod op het gebied van kaarsen wordt steeds verder uitgebreid. Hierdoor is Bolsius een belangrijke speler op de kaarsenmarkt. Inmiddels werken zo’n 1000 werknemers mee aan ontwikkeling en productie en worden de producten wereldwijd verkocht.

 

Het assortiment

Bolsius kaarsen worden verkocht aan zowel particulieren als bedrijven. Er valt genoeg te kiezen! Kijkend naar al die verschillende producten maakt duidelijk dat een kaars niet zomaar een kaars is.

 

Waxinelichtjes

Het product dat het bedrijf zelf heeft uitgevonden is ook tegenwoordig nog een verkooptopper. Waxinelichtjes kunnen gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Het zijn kleine kaarsjes die weinig plaats innemen, maar wel veel sfeer geven. Bij Bolsius valt er te kiezen uit theelichten met verschillende branduren. Het kleinste lichtje brandt vier uur. Ideaal voor thuis, wanneer er kaarsjes aangestoken worden als het schemerig wordt. Zo geven ze een hele avond licht, maar zijn ze uit op het moment dat het tijd is om te gaan slapen. Praktisch, maar ook brandveilig. In de horeca worden de waxinelichtjes met vier branduren ook vaak gebruikt. Ze zijn leuk om aan te steken op het moment dat de gasten plaatsnemen aan tafel. Er zijn ook waxinelichtjes met branduren van 6 en 8 uur. Deze lichtjes zijn mooi om bijvoorbeeld op de bar te zetten, voor de wat langere avonden. De maxilichtjes, die zo’n 10 uur branden geven net zoveel licht als normale kaarsen, terwijl ze minder ruimte innemen.

 

Sfeerlichten

Op zoek naar een sfeer bepaler of eyecatcher in het interieur? Bolsius heeft een groot assortiment sfeerlichten, in allerlei soorten, kleuren en maten. Voor in de tuin of op het terras is de twilight heel geschikt. Deze terraskaarsen zitten in een potje dat bovenaan taps toeloopt. Hierdoor wordt het kaarsje uit de wind gehouden. Met een brandtijd van wel 70 uur gaat deze kaars ook nog eens heel lang mee. Uitdoven en opnieuw aansteken is geen probleem. Ook de ReLight Lantaarn is decoratie die prima op het terras gezet kan worden. Het materiaal waarvan de lantaarn gemaakt is is praktisch onbreekbaar en kan tegen een stootje. Wind en regen zijn dus geen enkel probleem. Handig, met die typisch Nederlandse zomers! De ReLight Lantaarn heeft een brandtijd van zo’n 24 uur. Dit type kaars is overigens (bijna) alleen verkrijgbaar in horecagroothandels.

 

Huishoudkaarsen

Het woord huishoudkaars klinkt niet erg gezellig. Toch zullen veel mensen juist warme herinneringen hebben aan deze kaarsen. Het zijn namelijk de ouderwetse, lange, vaak witte kaarsen die vroeger veel gebruikt werden. Ook tafelkaarsen en gotische kaarsen lijken hierop. Tegenwoordig is wit niet meer de enige kleur waarin deze producten gekocht kunnen worden. Wat gebleven is is de luxe, gastvrije uitstraling van zo’n lange kaars midden op de (eet)tafel. Of, nog mooier en luxer: een kandelaar vol met dit type kaarsen. Zo’n verzameling geeft veel licht, met een warme gloed.

 

Stompkaarsen

Bolsius Stompkaarsen kun je, wat oneerbiedig, de dikke broertjes van de huishoudkaarsen noemen. Dit doet alleen geen enkel recht aan deze mooie kaarsen. Stompkaarsen hebben een stevige, robuuste uitstraling. Door hun breedte hebben ze ook nog eens veel meer branduren dan de huishoudkaarsen. Daarnaast staan ze steviger, waardoor een kandelaar of houder in veel gevallen niet nodig is. Geef de kaars een mooie plekje op een stevige, niet-brandbare onderzetter, en laat het licht maar stralen. Een speciale versie van de stompkaars is de rustieke kaars. Bij deze kaars wordt nog meer aandacht besteed aan kleur en uitstraling. Dit maakt deze kaarsen blikvangers, of ze nu branden of niet.

 

Drijfkaarsen

Drijfkaarsjes zijn misschien wel de meest decoratieve kaarsen. Drijvend in een glazen kom of bak, branden deze kaarsjes tot wel 9 uur. De bijzondere combinatie van water en vuur geeft deze lichtjes net dat beetje extra. Een luxe, maar toch gezellige uitstraling.

 

Herdenkingslichten

Een kaarsje branden voor een overledene; bijna iedereen heeft dat wel eens gedaan. Hoewel dit van oorsprong alleen een religieus gebruik is, is het tegenwoordig volledig ingeburgerd in de samenleving. Bolsius heeft hiervoor speciale herdenkingskaarsen, met en zonder afbeelding. Bij de productie van dit type kaars wordt gelet op aantal branduren en stevigheid. Daarbij worden ze vaak geplaatst in een stevig blik, soms met deksel. Hierdoor kunnen de lichtjes zonder problemen uren- of zelfs dagenlang branden. Belangrijk, want bij en na een begrafenis kan dit licht veel troost bieden.

 

Kaarsen tegen tabakslucht

Wordt er binnenshuis gerookt? Of is er tabakslucht in kleding blijven hangen? Er zijn kaarsen die de tabakslucht kunnen verdrijven. Dit type kaars is niet zo bekend, maar kan in de praktijk ontzettend handig zijn.

 

De juiste sfeer

De tijd dat Bolsius kaarsen alleen maar wit waren ligt al ver achter ons. Tegenwoordig zijn ze in vrijwel iedere kleur verkrijgbaar. Hierdoor vormen ze, ook wanneer ze niet branden, een mooie decoratie. Daarbij is het prettig dat het decoratie is die in bijna ieder budget past. Voor een paar euro kan de woonkamer net wat extra’s gegeven worden. Mooi in een donker hoekje, of juist midden op de salontafel. Verschillende kleuren kaarsen kunnen bij elkaar gezet worden. Of kies juist voor meerdere kaarsen in een kleur, om wat meer rust in het interieur aan te brengen. Een belangrijke kleurtrend is momenteel metallic. Kaarsen in verschillende metallic tinten zijn inmiddels vaste waarden in het assortiment. Deze kleuren vallen nog meer op dan de meestal wat meer pastel-achtige standaard kleuren. Hierdoor zijn het echte blikvangers in het interieur. Leuk om zelf neer te zetten, of om aan iemand anders cadeau te doen.

 

Kaarsen met en zonder geur

Inmiddels heeft Bolsius ook een groot assortiment geurkaarsen. Geurkaarsen zijn er in verschillende soorten, maar theelichtjes en stompkaarsen worden hier veel voor gebruikt. Wat betreft geur zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Een opwekkende bloemengeur kan het hele huis een frisse sfeer geven. Een kaars met een kruidige geur geeft juist weer wat extra wat betreft gezelligheid. Maar geuren kunnen nog veel meer doen en Bolsius speelt daar goed op in. Voor iedere ruimte in huis is hierdoor de juiste geur te vinden. Variëren hierin is ook mogelijk. ’s Morgens behoefte aan een opwekkende geur en ’s avonds juist aan iets rustgevends, zoals French Lavender? Zet verschillende geurkaarsen neer en wissel simpel van geur. Overigens zijn er niet alleen geurkaarsen, maar bijvoorbeeld ook geurstokjes en geurwaxen te koop. Voor geurwax zijn speciale houdertjes te koop, waarin je wax kan laten smelten boven een normaal waxinelichtje. Bij het smelten van de wax komt de geur vrij. Geurstokjes kunnen in een potje met een geurende vloeistof gezet worden (Bolsius Accents). De stokjes nemen vervolgens de geur op, waardoor deze door de hele ruimte verspreid wordt. Het voordeel van deze stokjes is dat er geen vuur aan te pas komt. Ideaal om (buiten handbereik) te gebruiken in een ruimte waar kinderen komen.

 

Materiaal van de kaarsen

Voor de Bolsius kaarsen wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Bijzonder is dat het bedrijf deels zelf zorgt voor de opslag van de materialen en dit niet uitbesteed aan opslagbedrijven. Door dit zelf in de hand te houden, is de controle en kwaliteitsbewaking hoog. Niet alleen het juiste soort was is belangrijk voor het maken van een kaars. Ook de lont heeft een grote invloed op de kwaliteit van de kaars. Bij kaarsen met veel branduren is het van groot belang dat het vuur tussentijds gedoofd kan worden en dat de kaars daarna ook weer probleemloos aangestoken kan worden. Ook is het belangrijk dat de lont niet rookt of roet afgeeft. Dit kan namelijk zorgen voor lelijke plekken op plafond en muren. Rookvorming kan er daarnaast voor zorgen dat de brandmelder af gaat, op een moment dat er eigenlijk niets aan de hand is.

 

Kwaliteitslabel

Bolsius kaarsen dragen het RAL kwaliteitslabel. Dit label is een officiële kwaliteitsstandaard in Europa. Is een product van dit logo voorzien? Dan biedt het garanties voor de grondstoffen en de brandeigenschappen. Een koper mag ervan uitgaan dat de gekochte kaars kleur- en vormvast is en dat er bij het branden (bijna) geen rook of roet vrijkomt. Daarbij is het als gebruiker wel van belang om zelf veilig om te gaan met deze brandbare producten. Zo wordt afgeraden om de kaars vlakbij een warmtebron te zetten, omdat de warmte ervoor kan zorgen dat de lont vlam vat. Daarnaast wordt aangeraden om altijd een stevige ondergrond te zoeken en om de kaars uit de wind te zetten. Ook tocht binnenshuis (bijvoorbeeld door het openen van een deur) kan ervoor zorgen dat brandende deeltjes elders vlam vatten. En verder is het natuurlijk erg belangrijk om brandende kaarsen uit de buurt van kinderen te houden. Bolsius heeft veel aandacht voor die voorwaarden en licht gebruikers ook voor via de eigen website.

 

‘Do It Yourself’-tip met kaarsen

 

Hoewel de stompkaarsen momenteel veel verkocht worden, valt er ook nog steeds van allerlei moois te maken met de standaard huishoudkaarsen. Koop bijvoorbeeld een aantal kleine weckpotjes, in verschillende formaten. Vul deze potjes voor ongeveer tweederde met decoratief zand en zet daarna in ieder potje een kaars. Uiteraard is het belangrijk dat deze stevig in het zand staan. Zet daarna de potjes naast elkaar op een dienblad of een mooie schaal. Zo vormen een paar simpele kaarsen opeens een prachtige decoratie. Kaarsen mogen dan ook met recht goed decoratiemateriaal genoemd worden. Kant-en-klaar gekocht, of juist met een eigen twist. Zo kan het materiaal naar ieders smaak worden aangepast.

 

Kaarsen als cadeau

Op zoek naar een mooi cadeau? Het voordeel van het grote assortiment van Bolsius kaarsen is dat er voor ieder wat wils te vinden is. Zo zijn er wax melts en geurkaarsen in cadeauverpakking. De tijd dat we alleen met Kerst een kaarsje aan staken ligt in ieder geval ver achter ons. In de zomer is terrasverlichting erg leuk om te geven. En voor de minder warme dagen is er nog veel meer mogelijk. Het mooie van zo’n kaars is dat de ontvanger er heel lang van kan genieten. De Bolsius kaarsen zijn zo mooi, dat er al van genoten kan wonder zonder dat de kaars aangestoken wordt. En de houders zijn in de meeste gevallen herbruikbaar, waardoor er gewoon een nieuw lichtje in gezet kan worden. Hierdoor wordt het cadeau een aandenken aan een mooi moment, met de kaars als een lang houdbare herinnering.

 

Heel veel info over Bolsius kaarsen

Na het lezen van dit Blog is het je uiteraard duidelijk dat Bolsius kaarsen het merk is wat je in huis moet hebben. Geweldige brandeigenschappen en een enorme keus. Wij als trotse eigenaar van de webwinkel kaarsen-online nodigen je dan ook graag uit om eens bij ons op de website te komen kijken. Ga eens rustig inspiratie op doen om meer dan 600 producten van Bolsius te bekijken.

 

Bronvermelding Bolsius

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »